Kiropraktor Södermalm

Fördelar med att bli kiropraktor

Tycker du om att arbeta med händerna? Har du ett intresse för hur människokroppen fungerar? I sådana fall kan yrket som kiropraktor vara något för dig. Som med alla yrken finns det båda för- och nackdelar med arbetet i fråga. I den här texten fokuserar vi på det som är positivt. 

Du gör skillnad

För någon som länge haft ont i nacke och rygg kan det bli en enorm skillnad i dennes liv efter ett besök hos en kiropraktor. Många som jobbar med vård i någon form skulle säga att det här är den stora fördelen med yrket – att man kan hjälpa människor och göra skillnad i deras liv. Kiropraktor är ett sådant yrke där man får möjligheter att påverka. Möjligheterna att påverka ger också möjligheten att avsluta varje arbetsdag med stor tillfredsställelse, på ett sätt som få andra arbeten kan ge. 

Bli egen

Som kiropraktor är det vanligt att man är egenföretagare. Fördelarna med det här är många. Till exempel har du en stor valfrihet var du vill bosätta dig. Kanske vill du bo i Vallentuna och hitta arbeten och kunder där? I sådana fall står det dig fritt att göra det. Givetvis måste man tänka på att det ska fungera rent ekonomiskt också – Vallentuna i sig visserligen inte särskilt litet, men på riktigt små orter kan det vara svårt att få det att gå runt. Antingen det – eller så får man pendla. Det är dock inte direkt så att man måste bli egenföretagare om det inte är något man vill. Att bli anställd hos en arbetsgivare är minst lika vanligt, om inte vanligare. Många njuter dock av friheten det innebär att vara sin egen chef.

Potential att tjäna bra

Enligt en källa vi använder oss av är medellönen för en kiropraktor över 38 000 kronor i Stockholm (där bland annat ovan nämnda Vallentuna ingår). Samtidigt löneskillnaderna ganska stora. Över en tredjedel tjänar betydligt mer än så – och 8 procent av referenserna som statistiken baseras på tjänar mellan 58 000 och 63 999 kronor. Det senare är en lön som är mycket svår att nå inom de flesta yrken. Som kiropraktor finns dock möjligheten till bra betalt, alltså. 

God arbetsmarknad

En annan fördel med yrket är att det råder liten konkurrens om jobben för den som är erfaren. För nyutexaminerade råder dock balans på arbetsmarknaden, det vill säga att det utbildas ungefär lika som det efterfrågas till. Svårare att hitta jobb kommer man dock att ha i storstäder som Stockholm med kommuner som Vallentuna, Lidingö och Danderyd. Här går det nämligen hälften så många invånare per kiropraktor som i landet i övrigt. Man gör alltså rätt i att söka sig till områden utanför storstäderna om man vill öka sina chanser att hitta en anställning. 

1 Jun 2018