Kiropraktor Södermalm

Kontorsmöbler – en fråga om ergonomi

Driver du ett företag med kontorsanställda? Då har du väl sett till att de har ordentliga kontorsmöbler? Om du märker att din personal klagar på värkande nackar och ryggar, stelhet och huvudvärk, om stämningen inte är så god och så harmonisk som du skulle önska, ja då är det dags att du tar en titt på vad du kan göra för att förbättra din personals arbetsmiljö. I Stockholm finns många företag och butiker som satsar på kontorsmöbler, både nya och begagnade, och det går ofta lätt at hitta stora partier till bra priser.  Om du är ute efter mer tillfälliga kontorslösningar finns det också företag som även erbjuder detta, både kortare och längre perioder.

Vad är syftet?

Vad är det då man bör tänka på när man väljer kontorsmöbler? Framför allt vad syftet är, tycker vi. Har du en arbetsplats där personalen rör mycket på sig och kanske bara behöver använda möblerna då och då kan det löna sig att kanske satsa mer på stil, men om personalen sitter stilla långa stunder och skriver eller ringer är ergonomi det första du ska tänka på.

Ergonomi är läran om hur arbetsmiljö och -redskap påverkar människor. Det handlar om att anpassa arbetsmiljön till människans behov och förutsättningar, så att inte kroppen slits i onödan. Länge såg arbetsmiljöer och arbetsverktyg ut ”som de alltid gjort” utan en tanke på att det skulle kunna vara skadligt för arbetaren i det långa loppet. Under 60- och 70-talen började man ifrågasätta vissa arbetsmiljöer och arbetsredskap eftersom man märkte att människor som arbetade i vissa miljöer och med vissa redskap fick förslitningsskador och andra besvär av sitt arbete.

Välja rätt

Det första man ska titta på när man väljer kontorsmöbler till sin stillasittande personal är alltså att de är ergonomiska, vilket i det här fallet betyder att de är anpassningsbara och går att ställa in. Ju fler möjligheter till anpassning som finn, desto bättre. Låt dig inte bli avskräckt av alla finesser, en bra möbelförsäljare ser till att personalen får god information och utbildning i hur man ställer i möblerna och hjälper också till med anpassningen.

Vad gäller stolar ska de vara höj- och sänkbara, ha ett högt ryggstöd med tillhörande nackstöd. De ska helst gå att gunga, detta möjliggör för en person som sitter stilla länge att aktivera kroppen mer. Alla delar ska vara anpassningsbara och kunna ställas in efter personen.

Ett bra skrivbord har ett uttag för magen så att man kommer in ordentligt med armbågarna. Det ska också vara höj- och sänkbart, gärna så att man kan växla mellan stående och sittande ställning. Behöver det höjas och sänkas ofta bör det vara motordrivet. Det ska vara tillräckligt stort för att ha plats för en skärm på armlängds avstånd och samtidigt plats för papper och pärmar inom räckhåll.

Gör personalen glad

Se till att personalen får möjlighet att prova olika typer av stolar och skrivbord och lyssna på deras synpunkter. Låt dem få gott om tid att bekanta sig med möblerna och tid att lyssna på instruktionerna från försäljaren och hjälp med personlig anpassning. Det kommer inte att dröja länge innan stämningen på kontoret höjs och därmed också arbetstakten. Var en smart chef – tänk på ergonomin!

Här kan du köpa kontorsmöbler i Stockholm: http://www.kontorsmöblerstockholm.se.

22 Sep 2017