Kiropraktor Södermalm

Pausgymnastik borde införas på alla jobb

Det sägs ju att man ska röra på sig minst en gång i timmen för att inte bli stillasittande på jobbet. Såvida man inte har ett arbete som innebär att man rör på sig mest hela tiden. I båda fallen innebär det ofta att man bealstar kroppen på fel sätt. Sitter man ner den mesta arbetstiden, belastar man ryggen och axlar, då man skriver och rör på musen, ofta i monotona rörelser. Arbetar man som hantverkare, belastar man även ryggen, om man bär på tunga saker som byggamterial. Arbetar man inom sjukvården belastar man även då ryggen om man hjälper patienter stiga upp eller sittar ner, flyttar på dem eller på annat sätt är ett stöd för dem.

Paus - eller lunchgymnastik ger färre sjuka

Det är då man borde införa paus- eller varför inte lunchgymnastik på jobbet? Bara på det sättet skulle man få samtliga i personalen att röra på sig och stimulera alla delar av kroppens muskler. En del arbetsplatser har pingis, en basketkorg eller annat som ger personalen möjlighet att träna. Det är visserligen bättre än ingenting, dock kan den sortens träning inte ersätta rörelser som bryter av stillasittandet. Även byggjobbarna borde träna i pausen eller under lunchen för att stimulera övriga muskler i kroppen som de annars inte rör när de arbetar.

Så kan en pausgymnastik se ut

Pausgymnastik behöver inte alls vara krånglig, eller att man ska vara en atlet för att kunna genomföra. Det räcker med några rörelser som sträcker och stimulerar andra delar av kroppen än dem man annars belastar. Så här gör du:

  1. Knyt händerna framför dig med handflatorna utåt.
  2. Sträck armarna med knytna händer utåt, upp i luften och andas in djupt. Sträckdem alltså ovanför huvudet medan knytna händer.
  3. Släpp de knutna händerna och sträck dig ner mot marken. Rulla långsamt, kota för kota ner och försök ta i fötterna om du når.
  4. Sätt dig på huk, på dina fötter och sträcka ut händerna ovanför huvudet.
  5. Ställ dig med rumpan i luften och rulla upp igen – långsamt.
  6. Gör allting flera gånger.

Det där var inte så svårt, eller hur?

Företagsmassage för att motverka skador

Är skadan redan skedd, eller för att motverka skador hos personalen, kan man få företagsmassage på jobbet, eller så att man går till en behandlare som gör det på företagets bekostnad. Det är faktiskt obeskrivligt skönt att få massage som får igång blodcirkulationen i hela kroppen. Har man gått en hel dag och burit på material eller lyft patienter, kan man behöva massage som återställer kroppen.

30 Jul 2018