Kiropraktor Södermalm

Smärtan i din fot kan tyda på hälsporre

Känner du en smärta under dina fötter vid speciella tillfällen på dagen. Kanske primärt under morgonen och där de första stapplande stegen ur sängen gör ont och känns obehagliga eller vid början av ett träningspass samt en stund efteråt? Oavsett här vilken typ av smärtgrad det handlar om – från mindre (men obehagliga) ilningar under foten till en smärta som gör att du knappt kan belasta fötterna så kan desSa symtom vara tecken på att du drabbats av hälsporre. Hälsporre är en relativt vanlig åkomma och särskilt gäller detta idrottare och motionärer.

Det är nämligen något som kommer av belastning och om du under en period – som exempel på detta – tränat intensivt och sprungit längre sträckor på ett hårt underlag så kan också hälsporre komma som ett brev på posten. Samma sak om du burit tungt eller på något annat sätt belastat dina fötter mer än vad du brukar.

För många idrottsmän- och kvinnor så är hälsporre en del av sin vardag och ser man till detta så förstår man också att det finns behandlingar för denna åkomma. Hälsporre må vara väldigt smärtsamt; men det innebär inte på något sätt att man måste sluta röra på sig – nej, söker man hjälp i tid och lär sig hantera och behandla hälsporre så kan man också röra på sig som vanligt.

Behandling mot hälsporre

Om vi tittar närmare på hur man behandlar hälsporre så finns det först och främst en gemensam nämnare och detta i form av att man besöker en specialist på området. Rekommenderas här är exempelvis en sjukgymnast och att man där – primärt – ställer en diagnos kring att det verkligen handlar om hälsporre och att denne därefter provar ut rätt ”medicin”.

Det kan röra sig om olika behandlingar från fall till fall – vissa mår bäst av vila i kombination med speciellt framtagna hälinlägg, andra ser problem med hälsporre lösta med hjälp av elbehandling medan en tredje person i sin tur lär sig att tejpa kring fotvalvet. Vidare kan vi säga att stretching och massage också är effektivt för att lindra smärtan som uppstår som en följd av hälsporre.

Således, smärtan kan vara tuff att hantera till en början – men med rätt behandling och med en insikt kring åkomman så kan man leva och idrotta precis som vanligt trots att man drabbats av hälsporre. Här kan vi inte nog poängtera att man bokar in besöket hos en sjukgymnast vid symptom och fastställer att det verkligen rör sig om detta samt hittar en behandling anpassad efter sin egen kropp och fötter.

4 Oct 2016