Kiropraktor Södermalm

Hälsa och välbefinnande hänger ihop

Att kropp och själ hänger ihop är knappast någon nyhet. Det sägs ju att 85 procent av våra sjukdomar är psykosomatiska, alltså att vårt psyke hänger ihop med det fysiska. Mår vi dåligt, mår kroppen dåligt  – och tvärtom. Det är viktigt att vi gör saker som vi mår bra av. Vad gör dig glad och tillfreds? Vad gör att du blir nöjd med dig själv? Jag tror att det är viktigt att svaret inte bara blir ”semester”, eller ”resa till solen” utan att du hittar något som du kan göra varje dag, eller minst en gång i månaden. Få har möjlighet att resa bort och ha semester en gång i månaden. Är det att bada? Gå i naturen? Fiska? Rasta hunden? Eller något annat?

Ta hand om sig själv

Det är viktigt att vara nöjd med sig själv. Är du nöjd med dig själv får du harmoniska endorfiner som frigörs i din kropp, vilket är kroppens belöning till dig själv. Är du inte nöjd med dig själv, vad kan du göra för att bli det? Vad kan du göra för att bli just så där som du önskar? Eller måste du dra ned på dina krav och förväntningar  på dig själv? Detta är så viktigt. Den som ständigt är missnöjd, blir sjuk av oro, stress, får muskelvärk och annan värk i kroppen. De patienter som kommer till kiropraktorn eller doktorn är de som har gått länge med stela muskler, värk och att de har belastat kroppen på fel sätt och så vidare. Det är inte bra och gör att du anstränger kroppen på fel sätt.

Vara vacker inuti och utanpå

För många är det viktigt att vara just så vacker man bara kan bli för att de ska vara nöjda med sig själva. Som tur är kan man göra något åt det. Det finns många behandlingar numera som kan göras utan att det kostar särskilt mycket och där man inte behöver lägga sig under kniven. Om det ska till för att någon ska bli nöjd med sig själv, ja då är det viktigt. Det krävs en särskild styrka för att stå emot omgivningens krav på perfektion. Särskilt många unga kan må dåligt om de jämför sig med de bilder de ständigt matas med, av fotomodeller som ser helt perfekta ut. Det sägs att våra modeller är flera kilo smalare än för 50 år sedan. Samtidigt är våra rekryter mycket fetare än vad dåtidens rekryter var för 50 år sedan.

Skillnaden mellan skönhetsidealen har vuxit

Med det sagt kan man enkelt konstatera att diskrepansen mellan det som uppfattas som vackert och verkligheten har vuxit. Idealet för skönhet är längre och längre från hur vi faktiskt ser ut. Vilket lätt leder till att unga svälter sig för att se ut som sina idoler, som fotomodeller, artister, skådespelare och så vidare. För att ens komma i fråga måste man alltså vara trådsmal. Kanske inte så bra för hälsan, om man så säger. Var snäll mot dig själv, acceptera och tänk positivt om dig själv. Allt sådant är viktigt både för hälsan och välbefinnandet. 

Känner du att du inte är nöjd? 

Om du inte känner att du är nöjd med dig själv, kanske du behöver fråga vad det beror på. Vilken del av dig själv? Ofta har vi lättare för att tycka om andra, men inte sig själv. Och det är så paradoxalt att om du inte gillar dig själv, gillar du inte andra heller. Så, för att kunna gilla andra människor så måste du faktiskt älska dig själv. Det är först när du älskar dig själv som du kan tycka om andra. Det hänger ihop. Vad är vitktigt för att du ska må bra? ÄR det utseendet, finns många saker du kan göra för att bli mer nöjd med dig själv. Vill du veta mer, läs här.

22 Dec 2017