Kiropraktor Södermalm

När brösten påverkar självförtroendet negativt

Det händer att kvinnor med åren får sämre självförtroende på grund av att brösten åldras och blir mer slappa. Det är helt naturligt att muskulaturen blir svagare med åren. Det kan också finnas andra anledningar till att kvinnor känner skam över sina bröst. Vid olika skador och vid behandlingar efter bröstcancer är det vanligt att man operarar bort tumören i bröstet. Det kan ge depressioner både på grund av cancern men även för att många kvinnor känner sig mindre kvinnliga utan sina bröst. Rent historiskt står brösten ofta för kvinnlighet. 

Många kvinnor har svårt att visa sig på badstranden eller i tighta kläder. Det är vanligt att man börjar skyla sig. När man har gått ner mycket i viktigt är det vanligt att brösten blir mindre och tappar delar av sin form. 

Vad finns det att göra?

Det finns en del man kan göra för att må bättre. Efter sjukdomar och skador är det vanligt att man mår mentalt dåligt och då är det viktigt att söka hjälp inom psykiatrin. Det finns numera ett stort utbud av naturliga bröstproteser i mycket naturtrogna material som man sätter i BH:n.

När inget annat hjälper och när det påverkar vardagen under lång tid är det många som överväger en plastikkirurgisk åtgärd

Plastikkirurgi

Det är ett relativt enkelt ingrepp som sker under narkos. I korta drag går det ut på att man sätter in ett implantat i bröstet för att fylla ut bröstet så det det återfår sin ursprungliga utseende och hårdhet.

Men det är viktigt att man har ett bra allmäntillstånd rent fysiskt och inte har några psykiska besvär i övrigt.

Hur går det till?

Man börjar alltid med att träffa kirurgen för en inledande möte och konsultation. Där går man noga igenom vilka önskningar och behov man har. Där fastställs också att allmäntillstådet är tillräckligt bra för ett ingrepp.

När kirurgen och patienten är överens om vad som ska göras provar man olika bröstproteser för att bestämma storlek, form och material på implantatet. Det finns olika storlekar och material implantaten att välja på med olika egenskaper.  

När det är ett bröst som är borttaget eller missformat provar man ut det nya så att det ska passa det andra.

Själva ingreppet

Det vanligaste materialet på implantatet är en silikongel med slät eller knottrig yta. Under narkos läggs det ett fint snitt under bröstet för att ärret inte ska synas. Oftast läggs det under bröstmuskeln. Det går också att lägga snittet i armhålan eller i vårtgårdskanten.

10 Jun 2019