Tre vanliga bakomliggande orsaker till benhinneinflammation
Varför drabbas en del av benhinneinflammation? Andra tycks kunna idrotta hur mycket som helst utan att få samma problem med smärta i smalbenet under eller efter träning. Det känns inte rättvist, samtidigt som alla vet att alla människor har individuella förutsättningar och därför drabbas av olika saker - även om förutsättningarna till synes ser ut att vara desamma. Nedan presenteras de tre vanligaste bakomliggande orsakerna som leder till att somliga får tillståndet, men inte andra.
Utåtrotation av underbenet
Att ha en tendens till att vara kobent eller hjulbent ökar risken för att drabbas av tillståndet, men en av de vanligare orsakerna är en utåtrotation av underbenet. Men detta menas att underbenen roterar utåt exempelvis vid löpning. I kombination med svaga och strama underbensmuskler ökar riskerna för belastningsskador.
Högt eller lågt fotvalv
Oavsett om man har ett för högt eller för lågt fotvalv så ökar risken att man drabbas av benhinneinflammation. Båda dessa varianter av fötter leder ofta till att den person som tränar avslutar sina steg på insidan av fötterna, vilket ökar belastningen på musklernas fäste vid benhinnan.
Ökad träningsmängd
En ökad träningsmängd är en av huvudorsakerna till benhinneinflammation. Den snabbt ökade belastningen kan bli påfrestande för benen och orsaka att värken kommer smygande. Den som snabbt vill öka sin träning, och samtidigt är orolig för smärta i benen kan istället rekommenderas att variera sitt idrottande, exempelvis genom att varva löpning med simning eller cykling, eller annan träning som är mer skonsam för benen.
Slutsats
Det kan vara svårt att veta hur man bäst går tillväga för att undvika drabbas av benhinneinflammation. Det är inte så mycket man på egen hand kan göra åt en utåtrotation av underbenet, eller ett högt eller lågt fotvalv. Men är man medveten om riskerna kan man förhoppningsvis bättre anpassa sin träning, man kan också ta hjälp av specialister för att få personliga tips och råd kring träningen. Ett bra grundtips är att införskaffa bra träningsskor som är bättre anpassade för de individuella förutsättningarna.
Är orsaken till överbelastningsskadan att man på kort tid snabbt ökat träningsmängden, så kan man också lättare variera sin träning och i högre grad öka den träningen som inte belastar det onda benet. Den som får ont i underbenen vid exempelvis handboll kan givetvis känna stor frustration av att inte få spela handboll i samma utsträckning, men kom ihåg att det finns fler sätt att exempelvis träna upp kondition eller bollkänsla. Tveka inte att ta kontakt med expertis.
Andra inlägg
- Botox och utbildning för en blomstrande karriär
- Maximera din hälsa genom hälsokontroll i Stockholm
- Minska risken för skador med träningstypen functional patterns
- Företagshälsovård Stockholm - stora vinster
- Solarium i Huddinge – modern njutning
- Förebygg sjukdom genom en hälsokontroll i Västerås
- Kiropraktor får rätt på din kropp i Östermalm
- Tryggare värld med utbildning i HLR i Stockholm
- Här hittar du kanske din naprapat på Odenplan
- Ont i kroppen, besök en naprapat